Post numer: #1Wysłany: 2011-01-30, 13:10 cs_asfalt
To pierwszy z tematów, w którym umieszczać będę tworzone i edytowane przeze mnie mapki. Zacznę od czegoś, czym zająłem się raptem wczoraj, natomiast mapy niemalże ukończone, czekające tylko na testy i te znajdujące się w fazie bardziej zaawansowanej będę dodawać stopniowo.
Wczoraj postanowiłem trochę zmodyfikować jedną ze źle zbalansowanych map cs_. Wybór padł na cs_assault, nie z racji jakiejś sympatii do tej mapy (nie lubię jej), ale z racji znalezienia do niej bardzo dobrego pliku .rmf (takiego, dzięki któremu można wyedytować mapę w Valve Hammer Editor), w którym nie ma niepotrzebnego dzielenia obiektów i wszystko jest w miarę klarowne (chyba znaleźliśmy dzięki temu odpowiedź na to, czemu wszędzie jest taki wysyp przeróbek assaulta). Postanowiłem nie zagłębiać się zbytnio w szczegóły, teksturowanie i inne tego typu rzeczy, aby mapę skończyć w kilka dni, nie zmieniać zbytnio specyficznego klimatu tej starej mapy, jak i nie powodować, że całą mapę trzeba będzie poznawać na nowo, zarazem jednak zmieniając w sposób znaczny możliwości ct.
Pierwsze czynności: zmniejszenie i tak małej mapy - przesunięcie respa ct bliżej hangaru i podwyższenie otoczenia względem hangaru; zrobienie dziury w ścianie, dzięki której ct ma możliwość obserwacji hostów już niemal z samego respa; dodanie krótkiego-szybkiego wejścia do hostów dla ct; likwidacja kamp na respie ct; trochę zmian w samym hangarze.
W planach: dokończenie otoczenia hangaru, postawienie skrzynek na środku, modyfikacja wejść do hangaru, zwiększenie górnego okólnego poziomu w hangarze, zwiększenie ilości dostępnych respów z 20 do 32, kosmetyka (żeby tekstury nie nachodziły na siebie itp.). Z pewnością będą jeszcze inne drobne zmiany, które teraz do głowy mi nie przychodzą lub po prostu nie są warte uwagi.
Screen mapy przed edytowaniem:
Screen na obecnym etapie prac:
Jeśli macie sugestie co do mapy, chcielibyście, by jakiś Wasz pomysł był wykorzystany - piszcie. Mapę do testów będziecie mieć w przeciągu kilku dni.
[ Dodano: 2011-02-01, 17:54 ]
Mapa do testowania już jest - zapraszam do wyszukiwania błędów i dawania ewentualnych sugestii, co można zmienić. Mapkę będę także testować z botami w Condition Zero. Raczej nie przewiduję już żadnych dużych zmian, jednak Wasze zastrzeżenia przemyślę. Niniejszy post będzie edytowany w przypadku znalezienia błędów i ich poprawienia, aż do czasu wydania wersji finalnej (kiedy? Zależy to przede wszystkim od liczby testujących, czasu testowania w Condition Zero i rozmachu, że tak to nazwę, błędów), już pod normalną nazwą cs_asfalt.
Poprawiono - Tekstura na górze jednej z drabinek w hangarze źle ustawiona.
Poprawiono - Powyższa drabinka nie przylega idealnie do powierzchni ściany górnego poziomu.
Nie poprawiono - Zmniejszenie rozmiaru mapy (kwestia wielkości nieba i zainkludowanych tekstur z es_frantic).
Ściągnąłem, pochodziłem, zobaczyłem i ci powiem, że całkiem fajna ta przeróbka, przede wszystkim mapa jest o niebo lepiej zbalansowana, mniejsza, jedyne co mnie się nie podoba to umiejscowienie hostów które sobie stoją na wolnej, niezabudowanej przestrzeni, ktoś tam skampi i będzie łatwo je trafić.
Proponuję wrzucenie tej mapy na serwer, uzgodnienie sobie na forum godziny testów i wbicie w parę osób celem sprawdzenia i oceny mapki.
Niektórzy lubią assaulta i ten jego "klimat" więc może byłby to ciekawy kompromis.
Autor postu ustrzelił 1 fragi
Ostatnio zmieniony przez Dante 2011-02-03, 03:27, w całości zmieniany 2 razy
Tam na dach da się podsadzić w 2/3 typka, więc jak dla mnie świetna kampa, tylko, że w tym miejscu (screen) można wejść za i pod mapę, ska nie da się wyjść, więc mógłbyś tą dziurę załatać, ale nie blokuj wbijania na dach :D
Proponuję wrzucenie tej mapy na serwer, uzgodnienie sobie na forum godziny testów i wbicie w parę osób celem sprawdzenia i oceny mapki.
Niech się tak stanie. Wrzuć zatem mapkę i rzuć jakąś datę na testy - ktoś w końcu powinien zmienić mapę (z drugiej strony zawsze możemy sobie poradzić dzięki votemap albo rtv).
Dancik napisał/a:
jedyne co mnie się nie podoba to umiejscowienie hostów które sobie stoją na wolnej, niezabudowanej przestrzeni, ktoś tam skampi i będzie łatwo je trafić.
Tak zrobiłem po to, by ct miało łatwiejszy dostęp do hostów.
Nomak napisał/a:
Tam na dach da się podsadzić w 2/3 typka, więc jak dla mnie świetna kampa, tylko, że w tym miejscu (screen) można wejść za i pod mapę, ska nie da się wyjść, więc mógłbyś tą dziurę załatać, ale nie blokuj wbijania na dach :D
Ten błąd poniekąd jest na liście błędów - wielkość nieba zwiększająca rozmiar mapy na dysku - całą mapę wziąłem w wielkie pomieszczenie oteksturowane jako niebo, bo nie miałem ochoty dopasowywać nieba idealnie do budynków, co jednak będę musiał zrobić, a na dach także nie pozwolę ludziom wejść poprzez całkowicie przezroczyste ściany na dachach - kampiących ct nie chcemy :).
Ten błąd poniekąd jest na liście błędów - wielkość nieba zwiększająca rozmiar mapy na dysku - całą mapę wziąłem w wielkie pomieszczenie oteksturowane jako niebo, bo nie miałem ochoty dopasowywać nieba idealnie do budynków, co jednak będę musiał zrobić, a na dach także nie pozwolę ludziom wejść poprzez całkowicie przezroczyste ściany na dachach - kampiących ct nie chcemy :).
Jak wbijam na dach, to jest normalnie, wgl. txt nei ma, jedynie jak w tą dziurę się wskoczy to coś tam widać, ale tylko niektóre ściany, czyli podejrzewam, że tak jak na piranesi, że widać tylko niektóre ściany, ale ludzi nie.
Nie blokuj mojej już ulubionej kampy :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum