Post numer: #1Wysłany: 2010-05-24, 23:18 Plan naprawczy sieci FPSCS.NET
Witam.
Jak każda przytomna osoba zauważyła sieć serwerów fpscs.net praktycznie upadła. W tym momencie nie możemy nazywać się nawet siecią gdyż mamy do dyspozycji jeden serwer, drugi serwer na którym planowano BF2 crashuje się, więc nie został on do tej pory jeszcze udostępniony. Winę za obecny stan rzeczy ponosi przede wszystkim niezdecydowanie w sprawie zarządzania siecią, a przede wszystkim zmiany adresów ip serwerów. Tych było u nas zdecydowanie za dużo. Sponsorzy zrywali z nami umowy z powodu zbyt małej ilości kliknięć w ich banery reklamowe na forum. Efektem tego był upadek wielu serwerów, a najlepszym tego przykładem jest to co się stało z dawnym FFA które było uruchomione na serwerach pukawki. Kolejną przeszkodą jest brak aktywności H@ czyli anr-a który niestety nie oszukujmy się nie ma czasu zajmować się siecią, gdyż ma na głowie naukę oraz pracę.
Zdecydowałem się z 3^K (a ja z Dantym:D) na publikację tego tematu w ogólnodostępnej części forum, gdyż posty w strefie administracyjnej dostępnej tylko dla vH@ i H@ są bagatelizowane, a wszelka próba dyskusji pozostaje bez odzewu. Dlatego też kolejny wątek powstał tu, bo cel jest ten sam -> naprawa obecnej sytuacji i reaktywacja sieci. Niedawno postawiona strategia -> ilość = jakość okazała się kompletną porażką, dlatego też więc jeśli chodzi o nowe serwery plan jest jeden -> ograniczyć ich liczbę do maksimum 3-4. Chcemy zbudować chociaż namiastkę profesjonalnej sieci serwerów, a tego nie zrobimy opierając się również na serwerach z modami czyli Zombie, Deathrun itp. Takich serwerów nie będzie. Nikt nie zaprzeczy, że mody są wylęgarnią dzieci. Wystarczy spojrzeć na średnią wieku osób grających u nas na starym deathrunie, czy też pożal się boże Jailbreaku.
Planowane serwery to oczywiście FFA, jako wyjątek z modów uruchomiony zostanie serwer BF2, ale najprawdopobniej będzie on połączony z modułem rozgrywki TP bądź 4FUN. Pomyślimy również o serwerze DM/AIM/AWP czy też HS (niepotrzebne skreślić). Pragniemy zaznaczyć, że będziemy dążyć do tego, aby sieć była only steam, jednakże nie stanie się to z dnia na dzień lecz w późniejszym czasie.
Na dniach, być może nawet dziś na forum pojawi się duży dział z konkursami dla nowych i obecnych userów, zostanie zorganizowana również liga AWP 1on1. Przewidziane będą nagrody w postaci darmowych slotów na serwerach czy też konta rapidshare.
Treść tego wątku jest skierowana bezpośrednio do was, jeśli zależy wam na losie tej sieci prosimy o pomoc w rozkręceniu od nowa marki fpscs.net Niektórzy wiedzą, że nie poświęcam już jakiegokolwiek czasu na grze w Counter Strike, moja aktywność jeśli chodzi o tematykę CS ogranicza się tylko i wyłącznie do tego forum, bez żadnych przeszkód mogę odejść i nie przejmować się tą siecią (U mnie jest podobnie, mimo że nie znajduję czasu na grę, forum odwiedzam codziennie – 3^k). Jest jednak coś co trzyma mnie (i mnie) i tych userów, którzy od czasu do czasu wejdą na forum - "stare czasy". Na starych serwerach FPS-u, zwłaszcza na FFA, lecz nie tylko, panowała rewelacyjna atmosfera. Było tak dzięki naszym graczom, graczom z którymi chciało się po prostu siedzieć na serwerze, pogadać, pośmiać się. Tworzyliśmy jedną społeczeność, zgraną społeczność. Większośc pamięta klimat FFA gdzie to serwer który był jednym z najbardziej znanych w Polsce serwerów był praktycznie cały czas zapełniony przez 24 godziny, 7 dni w tygodniu (ja mam w pamięci FFA za czasów TAU, równie dobry + wyjątkowe osobistości stwarzały niepowtarzalną atmosferę, której po 1 zmianie ip nie udało się niestety już odzyskać). Nie inaczej było na BF2 i innych serwerach. Niestety główna siła napędowa każdej sieci serwerów czyli graczy zmalała przez odejście wielu znanych osób oraz adminów. Skalę zjawiska widać po żenującej liczbie odwiedzin forum która kształtuję się na poziomie 60 wizyt dziennie. Przypomnę, że kiedyś było to 150, nawet więcej.
Niektórzy już nas przekreślili i stwierdzili, że sieć upadła. Fakt upadła, ale zawsze możną ją reaktywować. Przede wszystkim trzeba spróbować. Nawet jeśli się nie uda to nikt nie powie, że się nie staraliśmy. Z wielu dołków wyszliśmy, największy był podczas przemiany TAU na FPS (dla niepamiętających serwer upadł (właściwie nie upadł tylko został zubożony i w konsekwencji wyłączony przez Adrix’a) forum zostało zamknięte, wszyscy myśleli, że to już koniec jednak po długim czasie (porównywalnym z teraźniejszym czasem agonii sieci) TAU powstało na nowo i w krótkim czasie zostało przemianowane na FPS) i udało się stworzyć porównywalny serwer, teraz przy odrobinie pracy i determinacji również możemy odnieść sukces (<- 3^K). Ja ze swojej strony przypomnę sytuację sprzed praktycznie roku kiedy to Pukawka obniżyła ilość slotów na serwerze FFA do 14 co zaowocowało agonią serwera i z dnia na dzień brakiem graczy. Udało się rozkręcić od nowa, a wydawało się, że to już koniec, tak więc jak widzicie z niejednego, gorszego bagna wychodziliśmy (<- Dante).
I tu jest prośba do was:
Napiszcie do starych graczy, pomóżcie w reklamie, rozsyłajcie znajomym linki i adresy ip. Szczegóły nowej strategii będą podane praktycznie na dniach, prosimy was o pomoc. Wspólnymi siłami postarajmy się stworzyć serwery, na których atmosfera będzie przewyższać znacznie tą, którą zapadła nam w pamięci.
W dniu jutrzejszym w miejscu obecnego serwera FFA zostanie uruchomiony serwer BF2, obecnie jesteśmy w trakcie jego konfiguracji. 3^K rozpisze wam w tym wątku plan działań oraz listę konkursów.
Wszyscy gracze którym FPS nie jest obojętny mogą nam pomóc w reaktywacji sieci poprzez podanie własnych propozycji na rozkręcenie forum w tym temacie.
Macie racje, to co się stało na tej sieci zaszło za daleko, bo prawie do definitywnego upadku..Czekam na konkrety i zaczynam coś robić ponieważ lubię ta sieć,jak i wiele osób która tutaj "przebywa/przebywała" . Wcześniej prace olewało wielu adminów ( w tym ja, za co bardzo Przepraszam ) i postaram się to zmienić i pomóc wam jak tylko mogę w reaktywacji tej seci .
____________________ Tu przekaz i flow zajmują pierwsze miejsce.
Tu na szacunek składa się suma poświeceń.
Tu sakramentem jest jedna zasada,
walka trwa nadal !
Ostatnio zmieniony przez KmS 2010-05-25, 00:52, w całości zmieniany 1 raz
W celu rozwinięcia i przywrócenia dawnej świetności sieci postanowiliśmy zorganizować kilka konkursów. Oczywiście nie na raz bo nie wyrobimy na nagrody, bo żeby konkursy były atrakcyjne, atrakcyjne muszą być też nagrody:).
Przewidziane nagrody to między innymi konta steam, konta rapidshare, doładowania do telefonów, darmowe sloty na serwerach, a w długotrwałych konkursach bardziej atrakcyjne nagrody w postaci przeróżnych akcesoriów do komputera.
Poniżej przedstawiamy wam listę planowanych konkursów, kolejność będzie jeszcze ustalana:
1) Konkurs na plakat o FPS.
2) Konkurs na spray o FPS.
3) Konkurs na film o FPS
4) Konkurs Foto na najciekawszą reklamę w terenie,
5) Konkurs na avatar w gif o FPS
6) Dla osób nie posiadających umiejętności w grafice wiele innych konkursów polegających m.in. na spostrzegawczości
Przewidziane są także nagrody dla najwierniejszych graczy w postaci doładowań do telefonu.
Planowane są też długoterminowe konkursy typerów. Szczegóły ligi typerów zostaną przedstawione w późniejszym terminie.
Oprócz konkursów będą organizowane przeróżne turnieje, na razie będzie to turniej 1 on 1 AWP.
Konkursy i turnieje nie będą rozgrywane w tym samym czasie, dodatkowo równolegle będą rozgrywały się max 3 wydarzenia (Liga typerów + nagrody stałe + 1 konkurs/turniej).
Rozpoczęcie każdego wydarzenia będzie zapoczątkowane przez pojawienie się stosownego tematu. W temacie tym znajdzie się także regulamin konkursu oraz data rozwiązania. W niedługim czasie spodziewajcie się pojawienia owych tematów, a na razie to tyle w kwestii informacyjnej:)
Dodam coś od siebie, co zauważyłem bywając na wielu serwerowniach.
1. Jeśli następują jakieś zmiany z serwerem ( zmiana IP/protokołu) to trzeba o tym informować graczy z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem poprzez informacje na serwerze [często nikt nie wchodzi na forum nawet super serwa])
2. Co do tych 3/4 serwów podstawowych, to ja proponował bym tutaj FFA,TP,4FUN,BF2|AIM/AWP|DM.
3. Jeśli chce się ściągnąć ludzi na serwa to trza by zrobić konkursy typu kto będzie najlepszy na danym serwie (tam w top3 po miesiącu) i konkurs kto najlepiej rozreklamuję, ale oczywiście nagrody to minimum STEAM, bo po co komuś admin na serwerze na którym nie gra (większość tak myśli).
Dobrze gadasz Nomak ale się nie zgodzę z tym rozleklamowywaniem uważam ze potrzebna 1 osoba która założy NK (konto fikcyjne lub oficjalne) z serwerem FPSproject.com i zaprasza ludzi i oczywiście na profilu wszelkie info typu zdjęcia fps forum ip serwerów trzeba jakoś zachęcić ludzi a z tym ze rozreklamować nie zgodzę się(w sensie konkurs) bo jak to sprawdzisz ze kowalska wysłała 200 linków i z tego 146 osób weszło i się zarejestrowało i są aktywni cały rok a nie 2 dni hmm przemyśl to :) (wystarczy ze ma neo lub kolega ma neo i dwieście razy wejdzie i jeszcze wstawi na jakaś stronę i pozamiatane co nie ?)
Druga sprawa uważam ze głupota było zakładać likowanie(chyba tak to sie nazywa) innych serwerów cs co nie bo przez to tracicie ludzi ze strony szczerze powiem ze tez miałem odejść z tej strony z tego względu ze często admini usuwają posty ludzi którzy dopiero łapią klimat starają się a ich posty sa usuwane a osoby które ubliżyły innym nie sa usuwane z forum ani ich wypowiedzi wiec nie wiem o co chodzi ?? tylko się nie brońcie ze były głupoty pisane bo jak się tak będziecie bronic to cos nie tak skoro nie usuwacie postów w których gracze zostali obrażeni co nie ?
Następna sprawa zakładanie podań o admina nie powinno być czegoś takiego ze trzeba grac na all serwach i wszystkich znać jeżeli gracz stara się o adma na załóżmy ffa i gra tam jest non-stop i jest ogarnięty w słownictwie nie ma poniżej 16 lat i umie odróżnić aim bota od wh czy graczy bez czitów (cs jest od 16 lat )
to powinien dostać adma jeśli jest taks potrzeba (nabór admow)
Nie wiem chyba tyle na razie jak mi się coś przypomni to napisze
Pozdrawiam --==PartyzanT==--
____________________ --==PartyzanT==--
Ostatnio zmieniony przez Stanisław 2010-05-25, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze gadasz Nomak ale się nie zgodzę z tym rozleklamowywaniem uważam ze potrzebna 1 osoba która założy NK (konto fikcyjne lub oficjalne) z serwerem FPSproject.com i zaprasza ludzi i oczywiście na profilu wszelkie info typu zdjęcia fps forum ip serwerów trzeba jakoś zachęcić ludzi a z tym ze rozreklamować nie zgodzę się(w sensie konkurs) bo jak to sprawdzisz ze kowalska wysłała 200 linków i z tego 146 osób weszło i się zarejestrowało i są aktywni cały rok a nie 2 dni hmm przemyśl to :) (wystarczy ze ma neo lub kolega ma neo i dwieście razy wejdzie i jeszcze wstawi na jakaś stronę i pozamiatane co nie ?)
Byli admini odpowiedzialni za reklamę na serwisach typu youtubue, wrzuta czy też portalach społecznościowych jak nasza-klasa. Uważam, że taki sposób reklamy nie jest najlepszym pomysłem. Pomyśl Stanisławie czy ty zaglądasz w linki i adresy ip zamieszczane na yt czy też n-k? Taka "reklama" jest po prostu spamem, a spamu ludzie nie lubią. Poza tym twój pomysł nie jest oryginalny, gdyż w taki sposób reklamuje się wiele sieci, stanowczo zbyt wiele. Nie neguję tego, że owszem taka reklama coś da, bo owszem da, ale opieranie na nk głownej siły napędowej reklamy jest złym pomysłem. Najlepszym pomysłem na reklamę jest rozsyłanie linków znajomym i zachęcanie ich do gry. Tzw. "poczta pantoflowa" znajduje swoje zastosowanie wszędzie, nawet jeśli chodzi o reklamę sieci serwerów counter-strike.
Cytat:
Druga sprawa uważam ze głupota było zakładać likowanie(chyba tak to sie nazywa) innych serwerów cs co nie bo przez to tracicie ludzi ze strony szczerze powiem ze tez miałem odejść z tej strony z tego względu ze często admini usuwają posty ludzi którzy dopiero łapią klimat starają się a ich posty sa usuwane a osoby które ubliżyły innym nie sa usuwane z forum ani ich wypowiedzi wiec nie wiem o co chodzi ?? tylko się nie brońcie ze były głupoty pisane bo jak się tak będziecie bronic to cos nie tak skoro nie usuwacie postów w których gracze zostali obrażeni co ?
Nie do końca zrozumiałem twoją wypowiedź, stwierdzasz, że większość postów na tym forum jest usuwanych? Jeśli dany post jest niezgodny z regulaminem forum i nie wnosi nic ciekawego ma prawo zostać usunięty. Jeśli się z czymś tu na forum nie zgadzasz przytocz konkretne zdarzenia i zamieszane w to osoby.
Cytat:
Następna sprawa zakładanie podań o admina nie powinno być czegoś takiego ze trzeba grac na all serwach i wszystkich znać jeżeli gracz stara się o adma na załóżmy ffa i gra tam jest non-stop i jest ogarnięty w słownictwie nie ma poniżej 16 lat i umie odróżnić aim bota od wh czy graczy bez czitów (cs jest od 16 lat ) stara się o adma na załóżmy ffa i gra tam jest non-stop i jest ogarnięty w słownictwie nie ma poniżej 16 lat i umie odróżnić aim bota od wh czy graczy bez czitów (cs jest od 16 lat )
to powinien dostać adma jeśli jest taks potrzeba (nabór admow)
Niedługo zmienią się wymagania co do potencjalnych kandydatów na admina. Szczegóły wkrótce.
Ostatnio zmieniony przez Dante 2010-05-26, 01:30, w całości zmieniany 1 raz
Jesli chcecie organizowac konkursy z nagrodami realnymi (kupowane za pieniadze), to postawic trzeba jakis wymog.. np. kilka / kilkanascie / kilkadziesiat godzin przegranych na serwerze... Bo co to da, ze bedzie konkurs, dla ktorego bedzie ktos wchodzil na forum, a nie bedzie gral na serwerach, ani angazowal sie w zycie forum, poza tym konkursem?
Jesli chcecie organizowac konkursy z nagrodami realnymi (kupowane za pieniadze), to postawic trzeba jakis wymog.. np. kilka / kilkanascie / kilkadziesiat godzin przegranych na serwerze... Bo co to da, ze bedzie konkurs, dla ktorego bedzie ktos wchodzil na forum, a nie bedzie gral na serwerach, ani angazowal sie w zycie forum, poza tym konkursem?
Nie rozumiesz, konkurs będzie atrakcją zachęcającą do gry nowych użytkowników a nie dla stałych bywalców.
Oki to i ja coś napiszę z sentymentu do Fps-u ;) ;).
Postanowiłem , że mogę pomóc Wam (Nam) rozreklamować od nowa siec. ;)
Jak może wiecie lub nie , byłem adminem na tej sieci przez kilka miesięcy. (jako ReBeLiAnT) , więc fps nie jest mi obojętny.
Myślę , że jako admin dobrze wykonywałem swoje zadania , o czym świadczyły same + za pracę (czyt. newsy) na fpsproject.com
Na początek muszę się pozbyć ostrzeżenia (przez reklamę) , a potem zaczynamy tzw. nowe życie.
Pogadam także z Rokim (teraz Max Farenthide) i spróbuję go namówić na powrót tutaj.
Będą konkursy na forum, jak i konkursy na serwerach. Pisząc o najwierniejszych graczach miałem właśnie na myśli nagrody za przekroczenie np. danej ilości fragów lub godzin na serwerach.
Zależy nam na znalezieniu i utrzymaniu graczy nie tylko na serwerach, ale też na forum, żebt nikomu nie umykały ważne informacje.
Ten spadek ilości graczy na serwerach po zmianie IP był w dużej mierze spowodowany tym, że gracze nie odwiedzali, a nawet nie byli zarejestrowani na forum i byli niedoinformowani. Chcemy uniknąć takich sytuacji w przyszłości.
Nie rozumiesz, konkurs będzie atrakcją zachęcającą do gry nowych użytkowników a nie dla stałych bywalców.
Oj Chmielus... Ja wlasnie doskonale rozumiem.. Tyle, ze jesli ktos bedzie wbijal na forum, bo jakis kolega powie mu o konkursie, to wcale nie bedzie oznaczalo, ze bedzie gral na serverach FPS'u..
jesli ktos bedzie wbijal na forum, bo jakis kolega powie mu o konkursie, to wcale nie bedzie oznaczalo, ze bedzie gral na serverach FPS'u..
Myślę, że "Oko" ma trochę racji. Ziomek weźmie udział w konkursie, być może wygra i sobie pójdzie (oczywiście nie jest to pewne ale czasami trzeba dmuchać na zimne) chyba, że by wygrał slot to wtedy...
____________________ USE YOUR BRAIN!
和平
Ostatnio zmieniony przez All right! 2010-05-27, 10:49, w całości zmieniany 1 raz
Reklamy kiedyś były skuteczne, dzisiaj w rzeczywistości nic nie dają. Trzeba zapraszać znajomych do gry, tak właśnie zrodził się sukces pierwszego serwera TAU, jeden polecił drugiemu, ten następnemu a następny kolejnemu, sam dzięki temu trafiłem na ten serwer a nie przez jakieś reklamy.
Jak dla mnie to powinien być na początek jeden serwer, dopiero jak się on porządnie rozkręci, otwierać kolejne. Jak jest więcej serwerów to ludzie się na nie porozbijają i nigdy nikt nowy nie wejdzie.
Serwery powinny być zróżnicowane pomiędzy sobą, jak mieliśmy jeden popularny serwer FFA, to na drugi nikt nie wchodził, dopiero jak zmieniliśmy mod ludzie zaczęli na niego wchodzić.
Na serwerach trzeba stworzyć specyficzny klimat, którego nie ma żadna inna sieć serwerów, musimy się czymś wyróżniać, moim zdaniem błędem było banowanie za błahostki najbardziej znane osoby na naszych serwerach.
To tylko kilka moich przemyśleń, które tak na szybko napisałem, jak mi coś wpadnie do głowy to jeszcze coś napisze ;p
Reklamy kiedyś były skuteczne, dzisiaj w rzeczywistości nic nie dają. Trzeba zapraszać znajomych do gry, tak właśnie zrodził się sukces pierwszego serwera TAU, jeden polecił drugiemu, ten następnemu a następny kolejnemu, sam dzięki temu trafiłem na ten serwer a nie przez jakieś reklamy.
U mnie było podobnie. Zacząłem tu grać, ponieważ kuzyn polecił mi serwer i 'zostałem na dłużej'. :) I to jest najlepsza forma zapełnienia serwera i forum.
Mi się wydaje, że teraz mniej ludzi gra już w cs'a niż chociaż rok wcześniej (np. ja).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum