Miałem długą noc pracy i w międzyczasie myślałem o rozwoju TAU.
Co mnie doprowadziło do wniosków dzięki którym straciłem wenę i cały czas zlatywał mi jedynie na czytaniu artykułów, myśleniu nad zmianami i konfiguracją serwera.
Na pewno dalej chcecie zapytać "Dlaczego ?", odpowiedzi jest kilka.
Zacznę od początku i odpowiedzi, która jest najbliższa prawdy.
Więc analizując wszystkie serwery w sieci szczerze i bez żadnego zastanawiania i dyskusji możemy śmiało stwierdzić iż serwery TP nie cieszą się zbyt wielką popularnością niżeli serwery z ustawieniami na czysto Friendly FFA.
Wiem, wiem, głupio wychodzi robiąc sondę na TP później konfigurować wszystko na TP i budzicie się rano a tu FFA2. Lecz mam ku temu wciąż kilka powodów jakich jeszcze nie wymieniłem. Wspomniałem o jednym jakim jest mała popularność serwerów TP i że gracze jednak preferują i częściej odwiedzają serwery FFA . Drugą sprawą jest jak że jedna z najprawdziwszych chyba i po dłuższym namyśle zrozumiecie to samo, że aby serwer był TP trzeba mieć zainstalowanego AntyRushera, by CT nie mogło rashować na rep Terro itd. Niby złudnie racja, ale pomyśleć dłużej i wychodzi ta ciemna strona ustawień TP. Sam antyrusher nie robi serwera TP, serwer TP tworzą gracze, a takich prawdziwych pewnie wielu się nie trafi ( może błędne myślenie ) ale patrzcie na to od strony serwera i jego konfiguracji, blokujemy możliwość rashowania dla CT a terro czuje się wtedy swobodnie, to takie ułatwienie gry dla terrorystów. Bo Terro robią co chcą a CT ni mogą ani zajść od tyłu, ani od boku tylko czekać na ogień ( trochę bez sensu ) nigdy o tym tak nie myślałem ale wdałem się w dłuższe dyskusje z moderatorem counter-strike.pl żuko i pozwolę sobie zacytować kilka przykładów dzięki którym AntyRusher nie tworzy serwera TP a jedynie trochę psuje sens gry i wykonywania celu mapy.
Cytat:
Podstawą gry 'TP' jest komunikacja graczy, jak podają sobie info 'co, gdzie i jak' wtedy można zagrać taktycznie.
Z AR zmuszacie CT do siedzenia 'przed frontem' a terroryści są spokojni ze NIKT ich w plecy nie zabije wiec sobie spokojnie siedzą przy respie [nie osłaniając tyłów]. Wyobraź sobie sytuacje na D2: T biegną gala i środkiem, czyli długa i B są czyste ale CT nie może zajść T w plecy i od boku bo AR ich blokuje, jeżeli nawet AR sie wyłącza jak T podłożą C4 to i tak już za późno.
2gi przykład NUKE: T biegną dworem i na pochylnie więc 'domek' jest nie kryty i CT mógłby zajść T w plecy na pochylni... ale nie AR go zabije...
AR daje T poczucie 'bezpieczeństwa' a CT ogranicza możliwości zabicia T.
Co jest w sumie najprawdziwszą z prawd o serwerach Team play.
Jak też wiadomo kolejnym powodem mojej rezygnacji z TP jest fakt, że gracze jednak się nie komunikują, nie grają taktycznie, terro czują się swobodnie, CT nie mogą na to nic poradzić. Gracze grają dla statystyk aby zabić nie myślą o taktyce, o dobrze zorganizowanej akcji by wygrała całą drużyna tylko aby jak najwięcej naklepać fragów.
Serwer TP ma też włączony FriendlyFire a jak to jest odpalone na NoSteam każdy wie, wchodzi kto chce i zabija swoich pod nieobecność admina, TK go nie rusza, dostanie kilka kar albo zabije kilku RC i znowu to samo ... a Serwer TP bez FF to już nie TP.
Więc nikt nie myśli o tym co to jest i jak grać TP tylko aby frag więcej.
Wniosek jest na prawdę jeden. Serwer TP to nic innego jak FFA tyle że z kilkoma " uniedogodnieniami " dla graczy, które nic tak naprawdę nie wprowadzają. Jeżeli to jest serwer FFA to po co maskować jego nazwę i złudnie, błędnie i bez namysłu wprowadzać ludzi w błąd i podawać w nazwie TP skoro wiadomo co się kryje tam tak na prawdę.
Najlepszym wyjściem było zrobienie drugiego identycznego serwera FFA tylko bez sXe ze względu na to że nie każdy gracz wie co to sXe i jak to ściągnąć, wielu osobom tez nie działa.
Zrobiłem też przejście że jak serwer jest pełen to przerzuca go automatycznie na drugi.
Taka prawda, nie oszukujmy się TP to po prostu FFA więc tak jest.
Tyle że na FFA2 będzie więcej Adminów, Ci z FFA 1 tylko nieliczni będą mieli admina na FFA 2 tak więc niedługo pododaje nowych adminów do FFA2 ( oczywiście po selekcji ) tyle.
No no Anr ladna rozprawka ale teraz ty mojj troszke poczytaj :
... po pierwsze TP jest od tego by zaczac sie nastawiac z gry FFA ( latania za fragiem) na gra TP (ktora uczy myslenia i wspopracy miedzy zawodnikami ). Zawodnicy na TP zmuszeni sa do tego by przegazywac sobie inforamcje czy to przez mikrofon czy to tez przez (TSAY) Granica RS niemusi obowiazywac przez cala runde : zalozmy ze runda trwa zazwyczaj 2:00 minuty w ktorym po 59 sekundach jak zazwyczaj sie to dzieje na porzadnych serverach granice rashu znikaja i wtedy CT moze pokuscic sie o rush. Teraz troszke o TK - sa tez ograniczenia co do TK np. na respie gdy druzyne sie odnawiaja gdy ktos wystrzeli jeden naboj zostaje automatycznie zabity (np. przez piorun z nieba ). TK w ciagu rundy : sa tez AMX w ktorych gdy ktos probuje kogos zabic ze swojego teamu DMG jest zadawany wlasnie napastnikowi a nie OFIERZE. Jeszcze dodam iz moza by bylo wprowadzic na server tzw. SELEKCJE interpow ( 0.1 kick 0.01 zostaje )
DALEJ JESTEM ZA TP
po pierwsze TP jest od tego by zaczac sie nastawiac z gry FFA ( latania za fragiem) na gra TP (ktora uczy myslenia i wspopracy miedzy zawodnikami )
Takie było założenie serwerów z dopiskiem TP w nazwie, lecz jak jest na prawdę każdy z nas wie, zamiast się nastawiać na grę TP wszyscy robią z serwerów FFA kiedy nie wejdę na serwery TP i mam pakę to nikt nie biegnie ze mną tylko jak kto woli bo Ts mogą rashować i nie mija 30 sek. jak zostaje 2 CT na mapie ... ( głupie ? )
Cytat:
Zawodnicy na TP zmuszeni sa do tego by przegazywac sobie inforamcje czy to przez mikrofon czy to tez przez (TSAY)
Zmuszeni ? nikt tego nikomu nie może rozkazać, gracz jest osobą wolną i myślącą za siebie, nie oszukujmy się średnia wieku graczy jest niższa niż 18 lat. Większość z nich robi co chce. Wielu ma mikrofon to śpiewa albo się bawi, w najlepszym przypadku tego mikrofonu nie posiada ... t_say - rzecz do rozmów piękna, jedyne co potrafią to bluzgać. W 80% gracze są albo zbyt leniwi by pisać i lecą na fraga ( po co się chwalić skoro mogę sam ich powybijać ) albo po prostu grając nie mają czasu żeby pisać ( za mały refleks, małe ogranie, małe doświadczenie ) i nie bardzo rozumieją po co mają grać jednak taktycznie. Bo kto im zabroni robić co chcą ? :) Mam komputer to moje podwórko więc mi nie rozkazywać - z takiego założenia wychodzi każdy nastolatek z NS w ręku.
Cytat:
Granica RS niemusi obowiazywac przez cala runde : zalozmy ze runda trwa zazwyczaj 2:00 minuty w ktorym po 59 sekundach jak zazwyczaj sie to dzieje na porzadnych serverach granice rashu znikaja i wtedy CT moze pokuscic sie o rush.
minuta wystarczy by paka została podłożona, odbić BS i później rozbroić pakę jest o wiele trudniej niżeli go chronić od początku. Jak już wspominałem terro biegną z każdej strony bo nic ich nie powstrzyma a CT są w puszcze z każdej strony strzelają i co robić ? jeden BS wyczyszczą terro podłożą smroda i zanim CT dobiegną z drugiego BSu ( gdzie już Ts będą na nich skampieni porządnie ) paka będzie w 50% detonacji. Zakładamy, że CT wbiegają na BS przyfarciło im się i wyczyścili wszystkich Ts to ile im zostaje sekund na rozbrojenie paki ?
Cytat:
Teraz troszke o TK - sa tez ograniczenia co do TK np. na respie gdy druzyne sie odnawiaja gdy ktos wystrzeli jeden naboj zostaje automatycznie zabity (np. przez piorun z nieba ).
Co za przyjemność z gry, gdzie połowa teamu wyginie na początku jeszcze przed kupieniem broni ? serwer 20/20 pełen a początek rundy gra 10/10 ;D
Cytat:
sa tez AMX w ktorych gdy ktos probuje kogos zabic ze swojego teamu DMG jest zadawany wlasnie napastnikowi a nie OFIERZE
Więcej płaczu i wychodzenia z serwera niż przyjemności z gry, nie potrzebny mi serwer, który ma stać pusty, szczególnie, że sponsor się interesuje poczynaniami i ilością graczy na serwerze.
To sa tylko i wylacznie moje uwagi ... na wielu serverach steam sa podobne ustawienia serverow TP i ciesza sie one bardza duza popularnoscia ... Nikt Twojej decyzji Anr i tak niezmieni ja tylko napisalem to co mysle
Brzeszczot, nie porównuj tego co jest tutaj do tego co się dzieje na platformie Steam, przecież do niebo a ziemia, na steamie nawet na FFA ludzie starają się grać komunikatywnie i wspólnie, a nie na przypał aby stats. To No Steam nie zapominajmy o tym i do tego się stosujmy... taka prawda. Moje zdania można zmieniać :)
Pepe, zastanawiałem się nad tym dość dużo, kolega odpalił serwer w tym samym dniu co ja serwer CSa, on testuje mody, po 4 dni każdy. Odpalił FFA na samym końcu nigdy nie miał więcej jak 4 graczy. Po Wpisaniu w nazwie FFA i ustawieniu AMXX na FFA gra u niego 12+ osób ciągle.
Widze temat sie rozwinal... myslalem ze bedzie jakas odmiana a tu lipa;/ TP tez by dalo rade brzeszczot dobrze mowi nie bede tego powtarzal wszystkiego ale sa ludzie ktorzy chca pograc sobie druzynowo... wystarczy rozreklamowac serwer i byloby dobrze...
Sorki, nie czytałem wszystkich postów po prostu z lenistwa ( oprócz 1. by anr ; ) ).
Zgadzam się dokładnie z nim
- TP = FFA + ANTYRUSH = FFA !!!
- tp i nonsteam? : ) Jeszcze czasem na steamie musk on @ serwery TP, ale to też nie zawsze
- wiek ~ 12 lat = TP? : >
- Chcecie grać TP, to grajcie mix/cw/gahter ! Nie ma innej drogi, bo na zwykłym serwerze 10on10, vt/ts off nigdy się nie nauczycie TP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum