Post numer: #1Wysłany: 2009-11-14, 20:25 Gdzie moge sie nauczyć programowania w C++ i Java ?
Więc tak od podstawowki mam zagadki na matematyka, daltego juz w 4 klasie podstawowki postanowilem ze zostane informatykiem, teraz poszedlem do liceum o profilu politechnicznym (mat-fiz) i myslalem ze bd mial tu infe z prawdziwego zdarzenia a (bo na poczatku pisalem ze mniedzy innymi infa jest rozszezona) a tu sie okazuje ze mam jakichs syf "technologia informatyczna" tyle co ja juz konczac podstawowke umialem i tu mam do was pytanie, gdzie moge znalesc jakas stronke, lub co kolwiek (online) zeby nauczyc sie tych podstawowychjezykow programowania C++ i Java,zeby do matury juz je supcio opanowac.
Jak ktyos zna jakies forum, czy co kolwiek bylbym wielce wdzieczny.
napisze tylko ze jak chciales sie rozwijacw strone informatyki to powinienes isc do technikum informatycznego ; D
ja np w 1 klasie liceum mialem rzeczy z podstawowki: word, power paint, excel publisher
a teraz w 2 klasie zaczyna mi sie juz lepiej: grafika komputerowa, jakies tam oprogramowania, html, i tam jakies inne rzeczy zwiazane z rozszerzona informatyka nie pamietam dokladnie
moze u ciebie tez sie rozkreci
Ostatnio zmieniony przez Maxior 2009-11-14, 20:36, w całości zmieniany 2 razy
Kolega się uczył z jakieś książki, czyli trzeba kupić książkę i poczytać. Ale jak byś dobrze w internecie poszperał znalazł byś tą książkę zeskanowaną xD
____________________ Nazywam rzeczy po imieniu.
Życie nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach xD
Umiesz Liczyć? Licz Na Siebie, innych twoje szczęście Je***
Maxi chcialem isc do technikum informatycznego, ale nieco za slaby jestem, a z tego co pamietam to bodajze w 2 klasie mam nie miec infy
Ale dzieks bluznierca dobry pomysl
Ceniony tutorial C++ (póki co jeszcze nie korzystałem): http://xion.org.pl/produc...g/megatutorial/
Nauczyciel mi mówił, że Java jest na tyle ciężka, że nie jest wymagana na poziomie szkoły średniej. Przyda się umiejętność pisania w wyżej wymienionym C++, JavaScript, PHP, Pascal, HTML, CSS, SQL i obsługa oprogramowania biurowego. Nie pamiętam dokładnie, co jest na maturze z infy. Jak ktoś zdawał to Ci powie konkretnie.
Dużo ludzi nie idzie na maturę z informatyki wolą iść na mate albo fizykę i dopiero potem w kierunku Informatyki na studia xD
Majze na rozszezonym i fize na podstawowym tez mam zamiart zaliczyc, ale idac na infe wydaje mi sie ze bd mial wiekszy wybor jesli udalo by mi sie tez zaliczyc ta infe.
Po pierwsze nie idź na maturę z Informatyki
Żadna uczelnia wyższa o nie traktuje jej zbyt poważnie
Lepiej przyłóż się do matmy i fizyki i napisz oba rozszerzone
Jeśli jednak się uprzesz to jedyne co możesz mieć na tej maturze to:
Jakieś bzdury z MS Office (głównie Excel), Turbo Pascal, Visual Basic i może troszeczkę C++ ale na pewno nic z Javy...
I zastanów się czy aby na pewno chcesz iść na informatykę...
Jeżeli jednak zmienisz zdanie to gorąco polecam inny kierunek:
Automatyka i robotyka na wydziale elektroniki
Informatyki jest to w zasadzie jak na lekarstwo (da się jechać na samych ifach) ale kierunek bardzo ciekawy
Jest mniejsza konkurencja, a co za tym idzie jest łatwiej być dobrym automatykiem niż informatykiem...
Tylko kij wie po co prawie cały drugi rok to teoria budowy układów scalonych i inne takie pierdoły
Ale jest też baaardzo ciężki (niestety można studiować tylko na dziennych)...
Jeżeli jednak odkryjesz w sobie żyłkę elektronika to nie pakuj się w informę, bo naprawdę ciężko się wybić...
Jeżeli jednak jesteś pewien że chcesz być informatykiem, to gratuluję pewności siebie i polecam książki:
Bruce Eckel "Thinking In C++"(w necie bez problemu znajdziesz angielską wersję jeżeli na tyle znasz angielski żeby czytać w tym języku )
Bruce Eckel "Thinking In Java" (Opasłe tomiszcze )
Obydwie pozycje da się zapewne znaleść gdzieś w necie, ale do matury wystarczy Ci znajomość Turbo Pascala a do tego języka tutoriali jest że hoho
Mam obie książki z czasu kiedy myślałem że informatyka to jest to i nie powiem żeby były złe
chyba technologi inf., bo ja tez nie bede mial tego gowna w 2 klasie (to jest word i excel ..)
infa to co innego, moze w 2nd klasie jak maxi powiedzial ci sie rozwinie :x
jesli chodzi o c++ to spobuj tego jak pepe napisal ;>
Pepe napisał/a:
C++ to polecam książke Jacka Grębosza "Symfonia C++"
Reklama Zareklamuj się w FPSproject.com
Zostań naszym :
* Partnerem
* Graczem
* Użytkownikiem Mało ? to zostaw u nas swoja reklamę !
Przejdz do dzialu Kontakt
i postaraj sie z nami tworzyc portal.
Miejsce na Twoja reklame. W razie pytań lub chęci nawiazania współpracy pisz : gg: 7892651
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum