Post numer: #1Wysłany: 2010-01-30, 16:26 Valve Hammer Editor
W tym poradniku pokaże wam jak korzystać z Valve Hammer Editor. Zrobimy sobie mapkę do Counter Strike 1.6.
Valve Hammer Editor- program do tworzenia map
Mam nadzieję, że już wszystko co potrzebne macie :P
1. Projekt mapy
Otwieramy VHE
Klikamy Plik>Nowa Mapa
Klikamy na Kreator Obiektów [Shift + B] i rysujemy prostokąt
Teraz na kamerze Przód rozciągamy go
Gdy już wszystko jest zaznaczamy nasz prostokąt i klikamy Enter
2. Teksturowanie
Teraz możemy użyć Kamery dla lepszego widoku, klikamy na Kamera [Shift + C] i możemy się nią poruszać za pomocą myszki oraz w,s,a,d [jeździmy po mapie Kamera (3D)]
Teraz bierzemy Selektor obiektów [Shift + S] i klikamy na zaznaczony punkt na screenie
Gdy już mamy zaznaczony nasz prostokąt klikamy Ctrl + H, wpisujemy 32 i OK
Teraz możemy zobaczyć co jest w środku tej figury, na mapie kamera "wchodzimy" do tego prostokąta za pomocą Kamery
Teraz przydałoby się zmienić tekstury (wygląd ścian itp.)
Bierzemy Teksturowanie [Shift + A] i zaznaczmy na jakąś ścianę
Pojawi się nam takie okienko do zmian tekstur, klikamy na wyszukaj i szukamy teksturę która najbardziej nam pasuje, jak znajdziemy to klikamy 2x na nią
Teraz klikamy na Naklej
Nasza tekstura się zmieniła, żeby zobaczyć jak to wygląda klikamy na Ukryj maskę, jak już zobaczymy jak to wygląda klikamy jeszcze raz na ukryj maskę
W ten oto sposób teksturujemy pozostałe 3 ściany
Gdy już mamy wszystkie 4 ściany "wytapetowane" wygląda to tak
Teraz klikamy na podłogę, robimy wyszukaj i szukamy odpowiedniej podłogi
Klikamy na Naklej i Ukryj maskę, później gdy się napatrzymy na tą podłogę znów klikamy na Ukryj Maskę
Teraz nastawiamy tak kamerę by było widać niebo oraz klikamy na nie
Teraz robimy Wyszukaj
W Filtr wpisujemy sky i klikamy na tę teksturę 2x
Robimy Naklej i Ukryj maskę, gdy się napatrzymy klikamy jeszcze raz na Ukryj maskę
Teraz wygląda to tak
3. Respy i światło
Bierzemy się za respy, klikamy na Kreator Bytów [Shift + E] i w typ obiektu szukamy wybieramy info_player_deathmatch (TT)
Wybieramy punkt na mapie (Góra) gdzie ma być ten resp
Teraz patrzymy na mape Przód i przenosimy punkt lekko do góry (przeniesienie tego punktu jest konieczne, ponieważ gdy tego nie zrobimy będziemy się odradzać nogami w ziemi :P)
Klikamy Enter i zrobi nam się taki prostokącik lub ludek :)
Teraz zabieramy się za dodanie CT, kamerę ustawiamy na przeciwną stronę
Robimy wszystko jak na screenach (wszystko tak samo jak poprzednio, tylko wybieramy info_player_start i robimy go po przeciwnej stronie)
Teraz ustawiamy tak kamerę by było widać niebo, najlepiej ustaw tak jak ja, dalej rób tak jak na screenach
Teraz ustawiamy swiatło, najlepiej ustawić na środku mapy
Teraz jak wysoko ma być te światło, najlepiej ustawić na tej wysokości co ja, jak już ustawimy klikamy Enter by zatwierdzić
Gdy pokaże się nam kwadracik, klikamy na Selektor obiektów [Shift + S] i klikamy na kwadrat
Klikamy (lewy) alt + Enter
Klikamy na Jaskrawość
Ustawiamy tak jak na Screenach
Gdy już ustawimy te światło klikamy F9, wyskoczy nam takie okienko (na screenie jest napisane co zrobić)
Ustaw tak jak na screenie poniżej i naduś ok
Nasza mapa jest już gotowa :P
Mam nadzieję, że poradnik się komuś przyda.
W razie problemów pisać w temacie.
Poradnik napisany przeze mnie dla fpsproject.com oraz fpscs.net, zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum